Hils med en hånd på skulderen

Du kender det sikkert. Du ankommer til et arrangement og skal hilse på et menneske med handicap, som ikke kan give hånd. Hvor det ender med, at du måske bare siger hej, og skynder dig videre.

I dag kigger jeg nærmer på hilse problematikken og kommer med mit bud. Så du kan give mig og andre med et svært fysisk handicap i kørestol et godt førstehåndsindtryk. Da der mangler kendskab og viden om, hvordan man giver et personligt håndtryk eller et kram, hvis du er mere til det.

Kan ikke give hånd

Jeg elsker måden, vi hilser, på hinanden med et håndtryk. Vi giver hånd, når vi mødes til en jobsamtale, en fest eller et andet social arrangement. 

Link til mit indlæg om plads til forskelle

I situationer som disse, bliver jeg selv ret træt af, at jeg ikke kan tage vedkommendes hånd eller tage initiativ til særligt håndtryk. Jeg vil nemlig rigtig gerne hilse eller hilses på, hvor det også bliver en god oplevelse for både dig og mig.

Kærligt klem på skulderen

Efter min mening, er den bedst hilsen ved, at lægge en hånd midt på underarmen eller skulderen og kigge op på vedkommende. Sådan en hilsen, vil jeg med et svært fysisk handicap i kørestol, være meget glade for at mod modtage.

Hvis du gør det på denne måde, så undgår du, at det bliver akavet og pinligt. Samtidig er det med til, at gøre dit førstehåndsindtryk bedre og mere personligt. Jeg vil også mene, at det gøre os mere ligeværdig og skaber plads til forskelle.

Det kan også være temmelig svært, at tage initiativ til et håndtryk. Samt det er også svært, at kommunikere ud, hvordan han/hun gør det bedst og mest hensigtsmæssig. Når man ikke kan løfte sine arme og vise det med kropssproget.

Undgå helst

Når jeg møde en ven, noget familie eller en ny hjælper, som tager chancen og giver et håndtryk. Hvor de lægger deres hånd, hen over min og kommer måske til rykke lidt med hånden, som jeg styrer kørestolen med. Det er ubehageligt for mig, hvis stolen er tændt og ødelægger faktisk mit indtryk af dig som person.

Jeg ved godt, man gør det i den bedste mening og ikke ved bedre. For man vil jo gerne gøre et godt indtryk og undgå det bliver ubehageligt. Det kan selvfølgelig være man er bange for, at det kan opfattes, som en fornærmelse og manglende respekt, hvis ikke man gør det.

Hoved mod hoved kram

Vil du gerne give et kram, så kommer den bedste måde her. Gå hen på en af siderne ved kørestolen. Hvor du kan lægge en hånd på skulderen, der er tættest på dig. Læg derefter dit hoved eller kind mod mit hoved.

DR har lavet en artikel om hvordan vi hilser i Danmark

Det kan godt være lidt mere grænsende overskridende, at skulle give et kram til mig eller andre i kørestol, som er tilkoblet en respirator, som hjælper med trække vejret. Ved at give et kram på denne måde, undgår du at komme for tæt på respiratorslangerne, der går fra min hals.

Når jeg tænker efter, så er det kun nogle få, der giver et kram. Det er mine forældre, nogle enkelte fra familien og efterskolen, der giver et kram. Det er selvfølgelig dejligt med et kram, men jeg har det også helt fint med en hånd på skulderen.

Så næste gang du står overfor, at skulle hilse på et menneske i kørestol, der ikke kan løfte armene. Håber jeg, du vil gøre brug af mine råd til, at dit håndtryk bliver en god oplevelse for både dig selv og den du hilser på. Del gerne dine erfaringer og oplevelser, med mig i kommentarsporet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *