Plads til alle i samfundslivet

Plads til forskelle er en altafgørende forudsætning for, min hverdag med muskelsvind kan fungerer og jeg kan deltage i samfundet. Plads til forskelle findes i mange afskygninger. Vi er alle forskellige uanset køn, religion, alder, handicap og seksuel orientering.

Muskelsvindfonden skaber plads til forskelle

Jeg begejstret for, Muskelsvindfondens vision og arbejde om, at skabe plads til mennesker med muskelsvind og andre handicap. Så alle kan deltage på alle niveauer af samfundslivet.

Jeg er af samme holdning, som Muskelsvindfonden om, at verden bliver beriget, hvis vi værdsætter, inspirerer og tager ansvar for mangfoldigheden i samfundet. For alle mennesker har noget værdifuldt at bidrage med. Derfor er arbejdet om, at styrke deltagelsen og fjerne så mange begrænsninger i relationen mellem mennesker som muligt.

Artikel om identitet og handicap forståelse

Et af tiltagene som Muskelsvindfonden bruger til, at skabe synlighed. Er ved fortælle om hvordan det er, at leve med muskelsvind tæt inde på livet. Da det er med til at udbrede budskabet. Samt påvirke politikerne og andre der sætter rammerne for vores samfund.

Begrænsninger

En af problemstillingerne er, at skabe gode rammer og forståelse for mennesker med handicap. Da der er flere, som har fordomme og mangler viden om, hvilke ressourcer handicappede besidder og hvordan de kan udnyttes i samfundet.

Jeg oplever, engang imellem manglende forståelse og håndtering af mig i kørestole. Det mærker jeg ved, at nogle mennesker snakker højere og tydeligere end normalt. Som om de tror, at kørestolen er ensbetydende med, jeg er ikke klog nok til, at forstå eller høre dem.

“Selvom kroppen er svækket, betyder det ikke at hovedet fejler noget”

Der er mange fordomme om, at jeg med et handicap ikke kan tage en uddannelse, varetage et job eller have et aktivt fritidsliv. Derfor er den næste begrænsning værd at tage med, da den kan bruges i flere dele af vores samfund.

En begrænsning kan være lave forventninger over for mennesker med handicap. Hvis vi tager udgangspunkt i arbejdsmarkedet, hvor nogle virksomheder sikkert sorter handicappede fra, på grund af fordomme. Det er her jeg tror, at man ofte bliver valgt fra begrund af manglende forventninger og viden om, hvad man kan klare. Det kan være de er af den opfattelse af, at jeg giver fornemt op eller jeg vil være hindring for arbejdspladsen.

Tilgængelighed

Når vi taler om plads til forskelle, så må selvfølgelig ikke glemme tilgængelighed i bygninger og det offentlige rum. Der er en vigtig forudsætning for, at gående med lav muskelstyrke og kørestolsbruger kan færdes i samfundslivet.

God tilgængelighed, har stor betydning for mit liv, så jeg kan komme ind og rundt i butikker, på uddannelser og arbejdspladser. Jeg har ligeledes brug for en tilgængelig bolig, med plads til at jeg kan komme rundt med kørestol.

Læs også mit indlæg om forskning i muskelsvind

Det handler om, at jeg skal kunne tage ud og få oplevelser med mine venner eller familie, om det er en tur i biograf, på cafe eller se en udstilling. For det er godt nok irriterende, at skulle gå glip af en oplevelse man havde set frem til eller droppe en aftale, begrund af tilgængeligheden.

“Muskelsvindfonden er en forening, der arbejder for, at mennesker med muskelsvind kan deltage aktivt i samfundet”

Her tilslut vil jeg sige, at alle har værdi og kan bidrage til samfundet, det er bare lige med at finde frem til, hvad du er god til eller kan bidrage med. Jeg håber samtidig, du vil være med til, at skabe større mangfoldighed ved, at ændre andres holdning over for mennesker med handicap. En godt start er ved, at have forventninger og give handicappede en chance.

3 kommentarer til “Plads til alle i samfundslivet

 1. Jens Kristian Skriver siger:

  Du så ret i det du skriver, vi skal blive bedre.
  Nu når jeg tænker tilbage til den gang hvor jeg bare var mig selv, tænkte jeg ikke meget over den måde jeg talte på til en kørestolbruger, men i dag hvor det er tæt inde på livet, taler jeg til handicappede og kørestolbruger som jeg gerne selv vil tales til med respekt for de mennesker jeg taler med.

  • RSkriver siger:

   Ja, det er også vigtigt at tale med respekt og ikke forskelsbehandle for meget, begrund af et handicap eller en i kørestol. Det er nemlig en god måde, at inkludere og skabe plads til alle i samfundet. Tak for din kommentar og forsat god sommer.

 2. Pingback: Hils med en hånd på skulderen - Skrivers Fantastiske Liv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *