Tilgængelighed i min første lejlighed

Det er vemodigt og spændende på samme tid, at skulle flytte fra min første lejlighed ved Trøjborg. Jeg er taknemmelig for, at jeg for syv år siden fik tilbudt min fantastiske lejlighed med god tilgængelighed i Aarhus N. For mig har det været et godt sted for første gang, at stå på helt egne ben i storbyen. Men nu glæder jeg mig samtidig til at prøve noget nyt.

Boligblokken skal renoveres, så der er desværre ingen vej udenom. Det er også en tiltrængt renovering, som jeg har set frem til. Jeg ville helst være blevet boende i min elskede lejlighed med god tilgængelighed og placering.

Lejligheden ved Trøjborg ligger til højre ovenover haven.

Optimale boligforhold

Jeg er særligt glad for at lejlighedens indendørs faciliteter og tilgængelighed, passer så godt til mit fysiske handicap og elkørestol. Der er et mindre tilbud af lejligheder, der er lige så tilgængelige som min nuværende lejlighed. Det er nødvendigt at den skal være kørestolstilgængelig og passe til mine behov, så min dagligdag kan fungere optimalt. 

Det første er om jeg kan komme ind i lejligheden. Der må ikke være trin ved indgangen. Der skal være elevator, hvis lejligheden ikke er i stueetagen. Dørene skal have en god bredde på mindst 75 cm, som er typisk bredde for en elkørestol. Derudover må der ikke være dørtrin, for det bumler meget.

Indenfor er det vigtigt med god plads til komme rundt med kørestole. Badeværelset skal være forholdsvis stort. Der skal være plads til, at komme til med en toilet-/badestol og respiratoren på et rullebord. Det betyder at der skal være god gulvplads og ingen kanter til bruseren.

Der trænger gevaldigt til renovering for at øge tilgængeligheden på badeværelse ogi i køkkenet.

Soveværelset skal være stort, fordi det kræver mere plads end man lige regner med. Hospitalsseng, seng til hjælper, elkørestol og rullebord med respirator fylder meget på et værelse. Derudover skal der også være plads til at jeg kan blive liftet til og fra kørestolen med loftlift eller gulvlift.

Udover det har jeg brug for et mindre ekstraværelse til alt mit respiratorudstyr, sportskørestol og et sted til hjælperne, når jeg ikke gider se på dem.

Udover de basale ting så sætter jeg pris på et godt køkken, der er stort nok til at jeg deltage i madlavningen. En rummelig stue skal der selvfølgelig også være, med plads til et stort tv, en god sofa og et flot spisebord.

Blokkens udendørsarealer

Her hvor jeg har boet de sidste syv år, er der simpelthen de bedste parkeringsforhold på den ene side af blokken. Det har stor betydning for mig, at der er gode parkeringsmuligheder i forbindelse med lejligheden til min handicapkassebil. Samtidig skal det være let for mine hjælpere at parkere tæt på.

Fantastisk udsigt ud over haven fra altanen.

På modsatte side er der den mest fantastiske fælleshave til os beboere og vores gæster. Det er noget jeg nyder godt af om sommeren. Haven er dejligt indrettet med masser af frugttræer og små hyggekroge, der indbyder til hygge og afslapning. 

Det omkringliggende

I den periode jeg skal være genhuset, vil jeg komme til at savne de rolige og hyggelige omgivelser ved Trøjborg. Jeg elsker, at gå tur i området og særligt langs Trøjborgs charmerende gader og bygninger på Tordenskjoldsgade. Det er samtidig hyggeligt med den gode udsigt til Riis Skov og over Aarhus bugt.

Det lyder måske lidt fjollet, at jeg vil savne mit lokale supermarked. Det er fordi Løvbjerg på Trøjborg efter min mening, er den bedste butik for kørestolsbrugere. Der er virkelig god plads til, at komme rundt mellem hylderne og til at holde afstand i denne svære Coronatid.

Flot udsigt til Riis Skov og over Aarhus bugt.

Jeg kommer også til, at savne at bo tæt på midtbyen og til de omkringliggende parker. Fra lejligheden tager det kun ca. ti minutter i bil til hyggelige Bruuns Galleri og fem minutter til Storcenter Nord. Det er to dejlige steder til shopping. Til vidunderlige Botanisk Have tage det fem minutter i bil. Den indbyder til flot natur midt i byen.

Genhusning

I Viby kender jeg ikke så mange hyggelige steder endnu. Til gengæld ligger Mega Syd i gåafstand fra min genhusningslejlighed. Lejligheden jeg flytter til, er også kørestolstilgængelig og renoveret i 2015.

Det jeg ser mest frem til lige nu, er at komme tættere på min lillebror. Vi kommer til at bo 100 meter fra hinanden. Jeg har udsigt til hans soveværelse og han til min stue. Det bliver rart at kunne kigge forbi hinanden til aftensmad eller en god snak, uden en 25 minutters køretur gennem Aarhus.

Håber det har givet en bedre forståelse af, hvor stor betydning tilgængelighed og de optimale boligforhold har kørestolsbruger. Glæd dig til om et par måneder, hvor vil jeg fortælle mere om min genhusningslejlighed og området i Viby J. Har du været genhuset eller har tips i forbindelse med genhusning, hører jeg gerne fra dig.

Læs med her og bliv klogere på mit med muskelsvind

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *